Contacteer ons

Algemeen

Drukkend gevoel op je borst? Dit moet je weten over hartkramp

Gepubliceerd

op

Een pijnlijke steek in de hartstreek of een drukkend gevoel op je borst hoeft niet altijd te betekenen dat je lijdt aan een hartaandoening. Maar wanneer deze klachten vaker optreden kan het verstandig zijn, om toch een bezoekje aan de huisarts te brengen. Een korte steek kan namelijk ook wijzen op hartkramp.

Onvoldoende zuurstof

Hartkramp ontstaat doordat een deel van het hart korte tijd onvoldoende zuurstof krijgt. De aandoening is het gevolg van een vernauwing van de kransslagaders. In de meeste gevallen ontstaan de klachten pas wanneer één van de kransslagaders meer dan 50 procent vernauwd is. Door die vernauwingen kan er minder zuurstof in het hart komen dan dat het nodig heeft. Hierdoor ontstaat pijn. De aandoening komt voor in twee vormen: stabiele en instabiele hartkramp.

Stabiele hartkramp

Stabiele hartkramp is een kramp die steeds op dezelfde momenten terugkeert. Vaak zijn dit de momenten dat het hart meer zuurstof nodig heeft dan gewoonlijk. Bijvoorbeeld tijdens het sporten of op momenten van hevige stress. Ook roken, extreme kou, hitte, emoties en zware maaltijden kunnen dit fenomeen veroorzaken. De klachten verdwijnen vaak weer op het moment dat je het rustiger aan gaat doen. Het hart krijgt dan weer genoeg zuurstof, waardoor het stekende gevoel verdwijnt.

Instabiele hartkramp

Wanneer je last hebt van instabiele hartkramp, treden de klachten ook op tijdens momenten van rust. De pijn is bovendien heviger dan bij de stabiele variant. Dit komt doordat de kransslagaders vaak meer vernauwd zijn dan bij stabiele hartkramp.

Verschillende symptomen

De symptomen van deze aandoening verschillen per persoon. Sommige patiënten omschrijven de pijn als een drukkend gevoel op de borst. De pijn kan in sommige gevallen uitstralen naar de armen, hals, kaak, rug of maagstreek. Ouderen, vrouwen en mensen met diabetes ervaren de pijn vaak meer als een benauwdheid gevoel, gecombineerd met moeheid, duizeligheid en een onrustig gevoel.

Verhoogd risico

Patiënten met een hoge bloeddruk, hoog cholesterol, overgewicht en diabetes lopen meer risico op het krijgen van hartkramp. Ook ongezonde leefstijlgewoontes zoals: roken, stress en weinig lichaamsbeweging kunnen de kramp veroorzaken. Pijn op de borst door hartkramp kan meestal geen kwaad, maar de pijnaanvallen zijn wel een waarschuwing van het hart dat het te weinig zuurstof krijgt. Wanneer de klachten dus herhaaldelijk terugkomen of langer dan vijf minuten aanhouden is het verstandig om met een huisarts te overleggen. Deze aandoening kan dan namelijk een voorteken zijn van een hartinfarct.

Bron| Dokter, Gezondheidsplein, Margriet Beeld| iStock

Lees verder
Klik hier om een reactie te geven

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen geven Inloggen

Laat een reactie achter

Algemeen

WhatsApp-gesprek tussen Johnny de Mol en Shima Kaes gelekt: “Véél te ver gegaan!”

Gepubliceerd

op

Door

Johnny de Mol staat aardig onder druk vanwege verschillende aantijgingen. De presentator heeft al langere tijd te maken met beschuldigingen van zijn ex-vriendin Shima Kaes die hem van poging tot doodslag heeft beschuldigd. De presentator heeft bij de bekendmaking hiervan besloten om tóch met zijn programma HLF8 op SBS6 door te gaan. Op televisie wist de presentator met twee vingers in de lucht te zweren dat er niets van dit verhaal waar is. Even later kwam er een nieuwe beschuldiging binnen, deze was ook “vals” liet de presentator in zijn show weten. Naar eigen zeggen werd het hem onmogelijk gemaakt om zijn programma te blijven presenteren waardoor Johnny ’tijdelijk’ opgestapt is als presentator. In de tussentijd is bekend geworden waar de nieuwe aangifte om gaat. In de spraakmakende video van Stichting Music#MeToo spreekt een dame die zegt gedrogeerd te zijn en ongewild in bed te zijn belandt bij Johnny.

WhatsApp-gesprek tussen Johnny de Mol en Shima Kaes!
De dame in kwestie doet anoniem haar verhaal in de video: “Ik ben misbruikt door Johnny. Ik ontmoette Johnny op een feestje en hij trakteerde me op een drankje. Vlak daarna begon ik me eigenlijk niet zo lekker te voelen en begon ik een beetje te wankelen en verloor ik mijn evenwicht. Hij ving mij op. Voor ik het wist werd ik wakker met hem op een bed.” Echter wordt er in deze video nog veel meer over Johnny besproken.

Zo verschijnen er ook behoorlijk heftige foto’s van Shima die gemaakt zouden zijn ná de vermeende mishandeling door Johnny. Daarbij is er ook een voice-bericht te horen van Johnny aan Shima waarin de twee spreken over iets wat voorgevallen is in een hotel. Ook is er een WhatsApp-gesprek getoond tussen de foto’s door. Hierin laat Johnny aan Shima weten dat hij bijvoorbeeld “alle consequenties” accepteert. Gesprek vanaf minuut 5:45:

Lees verder

Algemeen

Massa is Kassa-kijkers lachen zich echt een breuk met hondenyoga

Gepubliceerd

op

Door

De familie Gillis is terug van weggeweest met een nieuw seizoen van het immens populaire Massa is Kassa. Dit seizoen staat in het teken van de gezondheid van Peter, die dringend moet afvallen. Aan gezond eten is natuurlijk niks aan als er zoiets bestaat als worstenbroodjes. Nicol probeert toch het goede voorbeeld te geven.

Nicol leeft immers wel gezond. Peter beweegt te weinig, maar Nicol probeert nu iets nieuws. Nicol doet wat miljonairsvrouwen nu eenmaal doen en dat is blijkbaar hondenyoga. Ideaal voor mensen die sloten geld verdienen en niet weten waaraan ze het nog moeten spenderen.

Terwijl Nicol zich uitslooft, beseft de hond niet wat er aan de hand is. De puppy heeft alleszins geen zin om zich onsterfelijk belachelijk te maken. Peter klaagt: “Dat noemen ze dan hondenyoga. Geld verdampen.” De enige calorieën die Peter die dag verbrandt, is wanneer hij nukkig wegloopt.

De kijkers bescheuren het wanneer ze Nicol op handen en voeten zien zitten. Op Twitter gaan mensen dan ook los op het surrealistische tafereel. “Uh sorry, ik moest die onzin effe verwerken. Heerlijk die voice-over”, merkt iemand op. Een andere kijker tweet: “Nou, die hond heeft er geen zin in.”

Lees verder

Algemeen

Wauw: Barvrouw Ashley Zaat toont haar perfecte perzik tijdens Vandaag Inside

Gepubliceerd

op

Door

Barvrouw Ashley Zaat toont perfecte perzik tijdens Vandaag Inside. De blonde barvrouw heeft weer zin in een nieuwe uitzending.

Ashley Zaat kennen we inmiddels natuurlijk als de blonde barvrouw van Vandaag Inside. Op Instagram heeft de blondine al bijna 30.000 volgers en is ze dus uit aan het groeien tot een heuse bekendheid. Ook nu houdt ze haar volgers weer op de hoogte, door middel van een mooie video. Zien we de barvrouw van Vandaag Inside binnenkort ook aan de bar, in plaats van erachter? In ieder geval is Ashley flink bezig haar bekendheid omhoog te halen, en tot dusver lukt dat goed!

Ashley Zaat toont knaloranje outfit bij Vandaag Inside
Ashley Zaat plaatste onlangs een mooie video waarin de blondine haar outfit liet zien. Op deze video was te zien hoe Ashley een knaloranje outfit aanhad. Ze zet bij de video; “Peach Perfect“. Ze noemt zichzelf dus een perfecte perzik, omdat ze een oranje outfit aanheeft. Ze komt aardig in de buurt van perfect, en de vergelijking met een perzik is ook te begrijpen. Dit is de outfit die Ashley achter de bar draagt bij Vandaag Inside. Wordt het niet tijd voor Ashley om te promoveren en een keer aan de bar te zitten, in plaats van erachter te staan? Ze is tenslotte niet zomaar een figuur, maar wel de enige echte barvrouw van Vandaag Inside. Ze zal vast veel te vertellen hebben aan de bar, en het is ook nog eens een leuke verschijning. Zou ze dan ook haar oranje pakje weer aantrekken, of kiest ze als gast van de show iets anders? Nou, voorlopig staat Ashley nog even achter de bar, dus zal ze niet zo erg opvallen. Maar voor de oplettende kijker, valt Ashley zeker op met deze oranje outfit.

Ashley Zaat toont meer outfits voor Vandaag Inside
Dat Ashley Zaat barvrouw is bij Vandaag Inside, mag geen verrassing meer zijn. Via Instagram houdt ze haar volgers op de hoogte van de leukste kiekjes. Zo houdt Ashley er bijvoorbeeld erg van om haar outfits te laten zien. Onlangs deelde de blonde barvrouw een foto van haar outfit, met een Vandaag Inside-achtergrond. Ze zet erbij “About Last Night“. Duidelijk is dus, dat Ashley het goed naar d’r zin heeft, achter de bar bij VI. Als we haar Instagram moeten geloven in ieder geval. En ze heeft al een flinke aanhang, want haar Instagram account groeit met de dag. De oplettende kijker van VI heeft ook al haar Instagram gevonden, te zien aan de reacties: “Wat zie je er toch altijd geweldig uit en wat een leuk topje wat ben je mooi, heel veel plezier met alles lieverd”. Is dit niet een beetje over de top? In ieder geval lijkt Ashley er wel van te houden. En wellicht zien we de blondine wel aan de bar binnenkort, als haar Instagram volgers zo blijven stijgen, en ze iets meer bekendheid weet te krijgen.

Lees verder

Trending