Contacteer ons

Algemeen

Mariska Bauer getroffen door verschrikkelijke herseninfarct: zo herken en voorkom je een beroerte

Gepubliceerd

op

Afgelopen week werd Mariska Bauer (45) getroffen door een herseninfarct. Naar omstandigheden zou het goed met haar gaan, liet Frans Bauer (48) vrijdag op Instagram weten en zo viel te lezen in De Telegraaf. Als je een beroerte op tijd herkent en actie onderneemt, kan de schade in de hersenen beperkt worden. Vooral bij vrouwen blijkt dit lastig, omdat de symptomen minder makkelijk te herkennen zijn. Belangrijke vraag is dus: hoe herken je een beroerte (een verzamelnaam voor een TIA, een herseninfarct en een hersenbloeding)? En kun je het ook voorkomen? We bespreken het met neuroloog Marieke Wermer.

Wat is een beroerte?
Jaarlijks krijgen in Nederland ongeveer 40.000 mensen een beroerte, 5.000 hiervan zijn jonger dan 50 jaar. Een beroerte is doodsoorzaak nummer 4 in Nederland en één van de belangrijkste oorzaken van blijvende invaliditeit. Beroerte is de verzamelnaam voor herseninfarcten en hersenbloedingen.
„Van alle beroertes is ongeveer 80 procent een herseninfarct en 20 procent een hersenbloeding”, vertelt Marieke Wermer. „Een herseninfarct ontstaat door een afsluiting van een bloedvat in de hersenen door een stolsel. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat er aderverkalking vanuit de halsvaten een bloedvat inschiet, of wanneer een bloedpropje vanuit het hart de hersenen inschiet. De oorzaak van een hersenbloeding is een scheurtje in een bloedvat, waardoor bloed in of rond de hersenen stroomt. Het scheurtje kan ontstaan door een aneurysma (een zwakke plek in de bloedvaten) of door een vaatkluwen. Bij oudere mensen kunnen kleine hersenvaatjes beschadigd raken door hoge bloeddruk of eiwitstapeling en daarom gaan bloeden.”

Elke minuut telt
Volgens Wermer is het heel belangrijk dat je tijdens een beroerte snel handelt. „Elke minuut is eigenlijk al een verlies van miljoenen hersencellen. In de eerste uren na een beroerte kunnen artsen het stolsel in het afgesloten bloedvat vaak oplossen met bloedverdunners of weghalen met een stent (klein buisje dat in een vat of ader wordt geplaatst om het weer te openen, red.). Bij een hersenbloeding ligt het iets gecompliceerder. De neurochirurg kan dan met een microkatheter het bloed uit de hersenen wegzuigen, maar dit is nog een vrij nieuwe techniek die nog wordt onderzocht.”
Wermer vertelt dat patiënten bij een beroerte minder snel aan de bel trekken dan dat je zou denken. „Een hartinfarct doet bijvoorbeeld ongelofelijk veel pijn. Patiënten zijn dan eerder geneigd om naar het ziekenhuis te gaan. Een herseninfarct is pijnloos, daardoor gaan mensen soms gewoon slapen met een verlamde arm. Zij denken dan dat ze oververmoeid of gestrest zijn en dat het vanzelf wel over zal gaan.”

Symptomen; hoe herken je een beroerte?
Maar hoe herken je dan een beroerte? Wermer: „Klachten ontstaan bijna altijd heel acuut. Plotselinge uitvalsverschijnselen, krachtverlies of het uitspreken van wartaal kunnen allemaal tekenen van een beroerte zijn. Bij vrouwen presenteert een beroerte zich iets anders dan bij mannen. Zij krijgen vaker acute hoofdpijn of een daling van het bewustzijn. Dat is gevaarlijk, omdat hoofdpijn bij vrouwen vaak wordt geassocieerd met migraine en een beroerte dan gemist kan worden. Wanneer je naar de huisarts gaat, is het dus belangrijk om te vertellen hoe de hoofdpijn is begonnen. Acute hoofdpijn is namelijk heel kenmerkend voor een beroerte.” Daarnaast is het goed om de ’klassieke’, duidelijke symptomen te kennen: een scheefhangende mond en/of een verlamde arm aan één kant wijzen vaak op een beroerte.

Beroerte voorkomen
Wanneer je een beroerte wilt voorkomen, moet je volgens Wermer al op jonge leeftijd beginnen met een gezonde leefstijl. „Vanaf je 40e kan al de eerste schade aan je vaten of hersenen ontstaan. Beweeg voldoende, eet gezond, stop met roken en drink geen alcohol. Het is ook belangrijk om minstens één keer per jaar je bloeddruk op te meten. Een beroerte ontstaat namelijk vaak door de gevolgen van een hoge bloeddruk. Veel mensen weten niet dat ze een te hoge bloeddruk hebben en daardoor ben je er vaak te laat bij.”

Erfelijk
Toch hoeft een beroerte niet altijd aan je leefstijl te liggen. Het kan namelijk ook erfelijk bepaald zijn dat je erdoor wordt getroffen. „Zwakke plekken in de vaten, waardoor hersenbloedingen ontstaan, kunnen erfelijk zijn. Wanneer het in jouw familie voorkomt, is het extra belangrijk om regelmatig je bloeddruk op te meten en gezond te leven om zo de kans op een hersenbloeding te verkleinen.”

Lees verder

Algemeen

André Hazes betrapt ex Monique Westenberg met een ander in bed

Gepubliceerd

op

Door

Monique Westenberg heeft er op z´n zachtst gezegd een turbulente periode op zitten.

In 2019 liep haar relatie met André Hazes op de klippen en bovendien vond hij al heel snel daarna alweer nieuwe liefde bij Bridget Maasland. Enorm pijnlijk natuurlijk, des te meer omdat André in die periode vrijwel elke dag een liefdesfoto met hem en Bridget online knalde. Maar gelukkig zijn de twee alweer samen. Alleen moet de zanger wel even oppassen dat zijn nieuwe/oude vlam niet gestolen wordt door een andere liefde van de blondine!

Monique Westenberg heeft nieuwe vent in haar bed
Intussen is André alweer een poosje terug bij Monique. Maar zo te zien houdt Monique ook wel van een andere vent in bed zo af en toe.

Lees verder

Algemeen

Ali B verstoort brutaal buitenlandse verslaggever op live-televisie!

Gepubliceerd

op

Door

Ali B is sinds de BOOS-video van Tim Hofman over The Voice dagelijks onderwerp van gesprek. De rapper heeft verschillende aanklachten aan zijn broek hangen die serieuze gevolgen hebben. Niet alleen gevolgen voor zijn carrière, maar ook voor de rest van zijn leven. Dit natuurlijk alleen wanneer de rechtbank zal oordelen dat de rapper zich schuldig gemaakt heeft aan de gedane beweringen. Wat de uitspraak ook zal zijn, de carrière van de rapper en zakenman zal er voorgoed anders uitzien. Veel mensen zullen namelijk geen zaken meer willen doen met de ondernemer, wat de uitspraak ook zal zijn.

Ook zal hij hoogstwaarschijnlijk nooit meer bij een televisieprogramma terecht kunnen, wat de uitspraak ook zal zijn. Daarnaast zijn vriendschappen inmiddels al voorgoed verbroken, te zien uit de vele statements van vele bekende Nederlanders. Veel mensen hebben al een kant gekozen.

Ali B vol in beeld!

Daarbij worden er talloze grappen over de rapper gemaakt en zijn er onwijs veel memes te vinden op het internet. Een beetje grappen maken in het nadeel van de dader is natuurlijk nooit verkeerd, als het maar niet té ver gaat. Wie zo nu en dan op Twitter of Instagram aan het kijken is heeft er vast al genoeg gezien. Maar de mooiste is toch wel de onderstaande video waarin degene die de video plaatst nog even aankaart dat de rapper hier géén make-up op heeft. Ali verstoort hier wel héél bruut een verslaggever, live op televisie:

Lees verder

Algemeen

Zieke Jeroen Rietbergen GEWEIGERD in VS EN uitgeweken naar vakantieoord Bonaire

Gepubliceerd

op

Door

Jeroen Rietbergen wil aan zijn seksverslaving werken. In de VS. Hij zou verblijven in een kliniek in Tennessee. Maar het gerucht gaat dat de ex van Linda de Mol NIET WELKOM was in de VS en is uitgeweken…

Jeroen Rietbergen werd gefotografeerd op Atlanta International Airport. vanwaar hij een vlucht zou hebben genomen naar Nashville. Maar volgens Reality FBI is het zo ver nooit gekomen. Rietbergen zou op Bonaire zitten, hier zou hij door diverse mensen zijn gespot. Jeroen is volgens Reality FBI gesignaleerd bij het Delfins Beach Resort.

Verachtelijk

Bonaire zou geen vrijwillige keuze zijn geweest. Een bron van Reality FBI beweert dat de Amerikaanse autoriteiten de in opspraak geraakte bandleider de toegang tot de VS hebben ontzegd. De VS zijn huiverig voor om mensen toe te laten die worden verdacht van ‘ethisch verdorven of verachtelijk gedrag dat tegen de geldende normen en sentimenten van een gemeenschap ingaat’. Als de bronnen van Reality FBI het bij het juiste eind hebben, dan vinden ze in The States kennelijk dat Rietbergen onder die omschrijving valt.

Ontoelaatbaar

De bandleider van The Voice of Holland zag zijn hele wereld als een kaartenhuis ineenstorten door de uitzending van BOOS. Geconfronteerd met de verklaringen van Voice-kandidaten erkende hij direct dat hij over de schreef is gegaan. ,,Voor mij was meer dan duidelijk dat mijn gedrag richting een aantal personen ontoelaatbaar was geweest.”

Die therapie

Rietbergen verwees hierbij naar een eerder incident uit 2019. ,,De therapie die ik daarna lange tijd heb gevolgd heeft tot gevolg gehad dat ik mijn gedrag drastisch en permanent heb kunnen veranderen. Bij mijn gezin en mijn werkgever ben ik al eerder diep door het stof gegaan, maar bij deze wil ik aan de betreffende vrouwen mijn oprecht gemeende excuses aanbieden voor dingen die ik nooit had mogen doen.” Maar de therapie bleek niet te hebben geholpen. Meerder vermeende slachtoffers meldden zich later bij Tim Hofman.

Gunstige indruk

Volgens zijn advocaat heeft Rietbergen geen strafbare feiten gepleegd, maar er is inmiddels wel aangifte tegen hem gedaan. Rietbergen stapte op bij The Voice, werd ontslagen bij de band van Edwin Evers en de deur gewezen door partner Linda de Mol. Bovendien is heel Nederland van zijn gedrag op de hoogte. Uitwijken naar de VS leek logisch. Even in alle rust bijkomen en wachten tot de mediastorm in Nederland gaat liggen. En met een opname in een kliniek zou Jeroen een gunstige indruk maken als de zaak ooit voor de rechter komt. Mogelijk pakte dát dus anders uit…

Lees verder

Trending