Contacteer ons

Algemeen

Voorzichtig goed nieuws? Eerste medicijnen tegen coronavirus op mensen getest

Gepubliceerd

op

Onderzoekers zijn hard op weg in de zoektocht naar hét vaccin tegen het coronavirus. Maar op dit moment, wordt er vooral ook druk getest met mogelijke medicijnen. Ook in Nederland. Is de doorbraak nu binnen handbereik?

Voorkomen is beter dan genezen. Maar een vaccin tegen corona, kan nog wel twee jaar op zich laten wachten. Vandaar dat er hard wordt gewerkt aan medicijnen om zo veel mogelijk coronapatiënten te kunnen genezen. Eén zo’n medicijn, kunnen Nederlandse ziekenhuizen sinds deze week aanvragen. Wil je er meer over weten? Lees dan vooral verder.

Remdesivir en chloroquine

Op dit moment worden er in laboratoria twee mogelijke medicijnen onderzocht. Een van deze twee is remdesivir, een virusremmer. Deze is vooral bedoeld voor ernstig zieke coronapatiënten en is sinds deze week aan te vragen door Nederlandse ziekenhuis. Dit is geen nieuw ontdekt middel, maar viel eerder af bij de zoektocht naar een ebolamedicijn. Ook het malariamedicijn chloroquine, dat al sinds 1934 bestaat, bleek al eerder een mogelijk werkend medicijn tegen het coronavirus.

Is remdesivir dé oplossing?

Is remdesivir dan het redmiddel in de strijd tegen corona? Volgens Eric Snijder, viroloog bij het Leids Universitair Medisch Centrum, moeten we daar niet te voorbarig mee zijn. Aan NU.nl vertelt hij: “Het is op dit moment het beste wat we hebben, maar het moet zeker nog niet gezien worden als het wondermiddel.”

Er zijn heel weinig, maar voorzichtig positieve resultaten van remdesivir in China. Daar wordt nog volop onderzoek gedaan naar het medicijn en tot nu toe zijn er een Amerikaanse en Italiaanse patiënt beter door geworden. In laboratoria worden de medicijnen verder getest op gekweekte cellen, maar de stap naar mensen is daarbij nog groot, aldus Snijder.

Alleen ernstig zieke coronapatiënten

Nederlandse ziekenhuizen mogen remdesivir nu alleen toedienen aan ernstig zieke coronapatiënten. Dat zijn mensen die aan de beademing liggen, maar bij wie alle organen nog wel functioneren. Daarnaast moet er voor onderzoek ook een controlegroep blijven die dit medicijn níet krijgt. Deze moeilijke keuze wie wel of niet remdesivir krijgt, is aan de artsen.

Malariamedicijn

Maar hoe zit het dan met chloroquine, het andere mogelijke medicijn? Onderzoekers aan de Katholieke Universiteit Leuven in België ontdekten dat het al bestaande malariamedicijn mogelijk een oplossing zou kunnen bieden tegen het coronavirus. Dit wordt inmiddels in China al een tijdje toegediend aan ernstig zieke coronapatiënten.

Maar ook voor chloroquine geldt dat het onderzoek in China nog aan de gang is. Sterker nog: het eerste resultaat ervan, komt binnenkort pas naar buiten. Volgens de Vlaamse viroloog Annemie Vandamme draait het bij dit malariamedicijn niet alleen om chloroquine, maar juist om de combinatie met andere middelen in het medicijn.

Inhalator met malariamedicijn

Daarom wordt er ook in Nederlandse laboratoria onderzoek gedaan naar malariamedicijnen. De Rijksuniversiteit Groningen onderzoekt bijvoorbeeld de combinatie van chloroquine en hydroxychloroquine. Daarnaast werken zij aan speciale inhalatoren, om het medicijn direct in de longen te kunnen toedienen.

Resistentie tegen medicijnen

In het lab kampen ze met het onderzoek naar mogelijke medicijnen wel met een belangrijk probleem: één werkend medicijn, lijkt niet voldoende. Dat komt omdat het virus resistent kan worden tegen het middel, legt viroloog Snijder uit. Daarom zou het het meest ideaal zijn om meerdere medicijnen tegen het coronavirus te ontwikkelen. En hoe hard daar ook aan gewerkt wordt: zo ver zijn we nog niet.

Blijven hopen op een vaccin

Ook een vaccin, om het coronavirus te voorkómen in plaats van te genezen, is er nog niet. Verschillende onderzoeken richten zich op antilichamen en antistoffen. Uit voorzorg, hebben vijfhonderd zorgmedwerkers al een vaccinatie tegen tuberculose gekregen – een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze vaccinatie zou mogelijk ook bescherming kunnen bieden tegen het coronavirus. Maar op dit moment is er nog te weinig over bekend om dit ook op de rest van de bevolking toe te passen.

We moeten dus geduldig afwachten op een vaccin. Maar onderschat de kracht van een medicijn tegen het coronavirus zeker ook niet. Het is naar dat je eerst daadwerkelijk ziek wordt, maar een virusremmer werkt direct. Een vaccin daarentegen heeft net als bijvoorbeeld de griepprik langer de tijd nodig om optimaal te kunnen beschermen.

Bron | NU.nl, Margriet Beeld | iStock

Lees verder
Klik hier om een reactie te geven

U dient ingelogd te zijn om een reactie te kunnen geven Inloggen

Laat een reactie achter

Algemeen

WhatsApp-gesprek tussen Johnny de Mol en Shima Kaes gelekt: “Véél te ver gegaan!”

Gepubliceerd

op

Door

Johnny de Mol staat aardig onder druk vanwege verschillende aantijgingen. De presentator heeft al langere tijd te maken met beschuldigingen van zijn ex-vriendin Shima Kaes die hem van poging tot doodslag heeft beschuldigd. De presentator heeft bij de bekendmaking hiervan besloten om tóch met zijn programma HLF8 op SBS6 door te gaan. Op televisie wist de presentator met twee vingers in de lucht te zweren dat er niets van dit verhaal waar is. Even later kwam er een nieuwe beschuldiging binnen, deze was ook “vals” liet de presentator in zijn show weten. Naar eigen zeggen werd het hem onmogelijk gemaakt om zijn programma te blijven presenteren waardoor Johnny ’tijdelijk’ opgestapt is als presentator. In de tussentijd is bekend geworden waar de nieuwe aangifte om gaat. In de spraakmakende video van Stichting Music#MeToo spreekt een dame die zegt gedrogeerd te zijn en ongewild in bed te zijn belandt bij Johnny.

WhatsApp-gesprek tussen Johnny de Mol en Shima Kaes!
De dame in kwestie doet anoniem haar verhaal in de video: “Ik ben misbruikt door Johnny. Ik ontmoette Johnny op een feestje en hij trakteerde me op een drankje. Vlak daarna begon ik me eigenlijk niet zo lekker te voelen en begon ik een beetje te wankelen en verloor ik mijn evenwicht. Hij ving mij op. Voor ik het wist werd ik wakker met hem op een bed.” Echter wordt er in deze video nog veel meer over Johnny besproken.

Zo verschijnen er ook behoorlijk heftige foto’s van Shima die gemaakt zouden zijn ná de vermeende mishandeling door Johnny. Daarbij is er ook een voice-bericht te horen van Johnny aan Shima waarin de twee spreken over iets wat voorgevallen is in een hotel. Ook is er een WhatsApp-gesprek getoond tussen de foto’s door. Hierin laat Johnny aan Shima weten dat hij bijvoorbeeld “alle consequenties” accepteert. Gesprek vanaf minuut 5:45:

Lees verder

Algemeen

Massa is Kassa-kijkers lachen zich echt een breuk met hondenyoga

Gepubliceerd

op

Door

De familie Gillis is terug van weggeweest met een nieuw seizoen van het immens populaire Massa is Kassa. Dit seizoen staat in het teken van de gezondheid van Peter, die dringend moet afvallen. Aan gezond eten is natuurlijk niks aan als er zoiets bestaat als worstenbroodjes. Nicol probeert toch het goede voorbeeld te geven.

Nicol leeft immers wel gezond. Peter beweegt te weinig, maar Nicol probeert nu iets nieuws. Nicol doet wat miljonairsvrouwen nu eenmaal doen en dat is blijkbaar hondenyoga. Ideaal voor mensen die sloten geld verdienen en niet weten waaraan ze het nog moeten spenderen.

Terwijl Nicol zich uitslooft, beseft de hond niet wat er aan de hand is. De puppy heeft alleszins geen zin om zich onsterfelijk belachelijk te maken. Peter klaagt: “Dat noemen ze dan hondenyoga. Geld verdampen.” De enige calorieën die Peter die dag verbrandt, is wanneer hij nukkig wegloopt.

De kijkers bescheuren het wanneer ze Nicol op handen en voeten zien zitten. Op Twitter gaan mensen dan ook los op het surrealistische tafereel. “Uh sorry, ik moest die onzin effe verwerken. Heerlijk die voice-over”, merkt iemand op. Een andere kijker tweet: “Nou, die hond heeft er geen zin in.”

Lees verder

Algemeen

Wauw: Barvrouw Ashley Zaat toont haar perfecte perzik tijdens Vandaag Inside

Gepubliceerd

op

Door

Barvrouw Ashley Zaat toont perfecte perzik tijdens Vandaag Inside. De blonde barvrouw heeft weer zin in een nieuwe uitzending.

Ashley Zaat kennen we inmiddels natuurlijk als de blonde barvrouw van Vandaag Inside. Op Instagram heeft de blondine al bijna 30.000 volgers en is ze dus uit aan het groeien tot een heuse bekendheid. Ook nu houdt ze haar volgers weer op de hoogte, door middel van een mooie video. Zien we de barvrouw van Vandaag Inside binnenkort ook aan de bar, in plaats van erachter? In ieder geval is Ashley flink bezig haar bekendheid omhoog te halen, en tot dusver lukt dat goed!

Ashley Zaat toont knaloranje outfit bij Vandaag Inside
Ashley Zaat plaatste onlangs een mooie video waarin de blondine haar outfit liet zien. Op deze video was te zien hoe Ashley een knaloranje outfit aanhad. Ze zet bij de video; “Peach Perfect“. Ze noemt zichzelf dus een perfecte perzik, omdat ze een oranje outfit aanheeft. Ze komt aardig in de buurt van perfect, en de vergelijking met een perzik is ook te begrijpen. Dit is de outfit die Ashley achter de bar draagt bij Vandaag Inside. Wordt het niet tijd voor Ashley om te promoveren en een keer aan de bar te zitten, in plaats van erachter te staan? Ze is tenslotte niet zomaar een figuur, maar wel de enige echte barvrouw van Vandaag Inside. Ze zal vast veel te vertellen hebben aan de bar, en het is ook nog eens een leuke verschijning. Zou ze dan ook haar oranje pakje weer aantrekken, of kiest ze als gast van de show iets anders? Nou, voorlopig staat Ashley nog even achter de bar, dus zal ze niet zo erg opvallen. Maar voor de oplettende kijker, valt Ashley zeker op met deze oranje outfit.

Ashley Zaat toont meer outfits voor Vandaag Inside
Dat Ashley Zaat barvrouw is bij Vandaag Inside, mag geen verrassing meer zijn. Via Instagram houdt ze haar volgers op de hoogte van de leukste kiekjes. Zo houdt Ashley er bijvoorbeeld erg van om haar outfits te laten zien. Onlangs deelde de blonde barvrouw een foto van haar outfit, met een Vandaag Inside-achtergrond. Ze zet erbij “About Last Night“. Duidelijk is dus, dat Ashley het goed naar d’r zin heeft, achter de bar bij VI. Als we haar Instagram moeten geloven in ieder geval. En ze heeft al een flinke aanhang, want haar Instagram account groeit met de dag. De oplettende kijker van VI heeft ook al haar Instagram gevonden, te zien aan de reacties: “Wat zie je er toch altijd geweldig uit en wat een leuk topje wat ben je mooi, heel veel plezier met alles lieverd”. Is dit niet een beetje over de top? In ieder geval lijkt Ashley er wel van te houden. En wellicht zien we de blondine wel aan de bar binnenkort, als haar Instagram volgers zo blijven stijgen, en ze iets meer bekendheid weet te krijgen.

Lees verder

Trending